top of page

Zubní pasta s fluoridem a 6 jiných pravidel, která dodržují i zubní lékaři

Aktualizováno: 6. 10. 2020

Dříve nebo později se podíváte do zrcadla a uvidíte tam žlutý odstín na zubech. "Dobře, plak a plak přece nespěchá," pomyslíte si a v zásadě budete mít pravdu.

Plak se tvoří měsíce a teprve pak se dotvoří v kaz (to je infekce). Pak se rozvine v pulpitidu (to je zánět v nervech zubu). A pokud v tuto chvíli nepůjdete k zubaři, infekce pronikne dásněmi, takže i do cév a také do krve. A když infekce vstoupí do krevního řečiště, začíná to být fakt špatné. Takže sim na to dávejte bacha.


Pokud nemáte žlutý odstín, pak je zde 7 tipů zubařů zubařům, protože každý zubař má svého zubaře.

1. Použijte fluoridovou zubní pastu

Než si vyberete pastu, ujistěte se, že obsah fluoridů je na obalu. Nejčastěji se jedná o produkty Parodontax a Lacalut, ale nejenom ty. Nevěřte stereotypu, že fluorid je škodlivý pro sklovinu. Moderní výzkum to vidí opačně. Fluorid je věc, která chrání zuby před demineralizací, které se nelze vyhnout, pokud konzumujete alespoň nějaký cukr. Výsledná kyselina z reakce útočí na zubní sklovinu a fluorid je nejlepším způsobem, jak s ní bojovat. Doporučujeme však před nákupem prokonzultovat to s lékařem.


2. Čistěte si zuby dvakrát denně a pouze elektrickým zubním kartáčkem

Doktor Sergey Syergyeyev, náš zubní lékař, říká toto: „Elektrické kartáčky (ne všechny, ale mnoho) mají oproti běžným kartáčkům jednu velkou výhodu — motivují vás čistit zuby častěji kvůli technologickým pokrokům“. Pomocí obyčejného kartáčku ale mnozí nevědomky dráždí dásně štětinami a způsobuje si tím krvácení, které se pak vyvíjejí v zánět.


3. Využívejte zubní tmel


Pokud máte hodně plomb a vyčištěných kořenových kanálků, použijte speciální těsnící prostředek k ochraně zubů před bakteriemi, které se rádi shromažďují v dírách a prasklinách. Je to jako u chytrého telefonu. Abyste si ho nerozbili a neměli na něm velké množství prachu, je vhodné použít obal. To samé je i se zuby.

4. Dávejte pozor na léky

Některé léky vám způsobují neočekávané vedlejší účinky, a to i ve vztahu k zubům a ústům. "Léky způsobují sucho v ústech a přispívají k rozvoji zubního kazu," říká doktor Syergyeyev. "Pokud užijete pilulky, které vám dělají sucho v ústech, měli byste vypít více vody a ujistěte se, že o tom pohovoříte se svým lékařem."


5. Jezte méně jídla s cukrem


Pokaždé, když vypijete plechovku Coca Coly, nezapomeňte, že zuby jsou na další hodinu obléhány bakteriemi. Takže si vypláchněte ústa nebo jezte co nejméně potravin, které obsahují umělý cukr.

6. Jezte více jídla s vápníkem


Vápník posiluje kosti a zuby. Nejvíce ho je, hned po kostech, v ústech. Doktor Syergyeyev připomíná, že tento minerál je nezbytný pro zdravý úsměv. Ujistěte se, že máte ve své stravě dostatek mléka, jogurtu, listové zeleniny (např. brokolice), konzervovaných ryb a mandlí.

7. Vyberte si potraviny s vysokým obsahem vlákniny.


Vláknina je důležitá pro trávení a srdeční funkce, ale málokdo slyšel o jejich magických vlastnostech v boji proti zubnímu kazu a onemocnění dásní. Vlákninu lze nalézt v sušeném ovoci (datle, rozinky, fíky) a v běžném ovoci (banány, jablka, pomeranče), stejně jako v zelenině, fazolích a arašídech.

Přijďte k nám na konzultaci a ošetření zdarma. Objednejte se online nebo zavolejte na recepci +420 702 027 088.

__________________


Může být zajímavě:



Comments


bottom of page