top of page

Dědičnost. Jaký má genetika vliv na naše zuby?


Genetika je neuvěřitelně komplikovaná věda. Každý z nás je soubor úžasných kombinací genů našich předků.

Vlasy, barva očí, tvar nohy a mnohem více dědíme od našich rodičů a prarodičů. A mnoho z nich se už dlouho zajímá o otázku, zda existuje souvislost mezi zdravím zubů a dědičností? Na tuto otázku není možné jednoznačně odpovědět, protože vztah mezi dědičností a zuby není vždy tak jednoznačný.

Zdraví dutiny ústní je ovlivněno mnoha faktory, které se často liší od našich rodičů bez ohledu na to, jak moc jsme jim podobní. Ať už se jinak stravujeme, jinak si čistíme zuby a užíváme jiné léky. Pokud člověk jí sladkosti, kouří a zároveň si stěžuje, že špatné zuby jsou dědičné, nejspíše problém není v jeho genech.

Stále existuje určitá souvislost mezi zuby a dědičností. Existují faktory, které přispívají k rozvoji různých nemocí. Je však třeba pochopit, že ani jedno onemocnění dutiny ústní nemůže být zděděno. Zubní kaz není zděděn od mámy nebo otce. Můžete zdědit pouze některé vlastnosti, které zvyšují riziko vzniku konkrétního onemocnění.

1. Mlsoun třetí generace

Vědci z Centra pro kraniofaciální a zubní genetiku na Pittsburghské Univerzitě Stomatologie zjistili, že existují genové kombinace, které ukazují na naše chuťové preference. Jednoduše řečeno naše děti nebo my můžeme zdědit závislost na sladké. Je logické, že čím více milujete sladkosti, tím je pravděpodobnější, že se u vás objeví zubní kaz. Nezapomeňte však, že hygiena také ovlivňuje jeho výskyt.

2. Silná sklovina

Tloušťka skloviny se může u každého z nás lišit. Někteří ji mají slabší a jiní ji mají tvrdší. Právě naše geny odehrávají důležitou roli při vývoji skloviny. Pokud hygiena není dostatečně dobrá, je u slabší skloviny větší riziko vzniku zubního kazu.

3. Síla slin

Sliny jsou klíčem k udržení zdraví ústní dutiny. Sliny neutralizují bakterie a odstraňují zbytky potravin z našich úst. Z genetického pohledu na věc je možné usoudit, že slinné žlázy mohou produkovat více či méně slin. Nízká produkce slin vede k zubnímu kazu a onemocnění dásní. Nikdy byste však neměli zapomenout na sílu vysoce kvalitní a důkladné hygieny!

4. Tvar je důležitý

Tvar a velikost čelisti jsou určeny našimi geny, takže rozložení zubů je přímo závislé na těchto dvou faktorech. Mezery mezi zuby, skus, křivé zuby, toto vše je výsledek genetiky.

Moderní medicína nabízí maxilofaciální chirurgii, s níž je možné zmenšit objem čelistní kosti, upravit tvar obličeje a také výrazně spravit skus. V dnešní době je populární zubní korekce rovnátky, což vám umožní narovnat chrup a získat krásný úsměv. Ortodontista je ten, kdo opravuje skus,rovná zuby a zmenšuje mezery mezi zuby.

5. Rakovina ústní dutiny

Předpokládá se, že riziko vzniku rakoviny spočívá v genetice. Důkazy naznačují, že lidé s určitými genetickými markery mají vyšší riziko rozvoje rakoviny ústní dutiny. V tomto případě však genetika není hlavním faktorem, protože životní styl, kouření a alkohol to ovlivňují mnohem více než nějaká genetická predispozice. Ať už jsou rizika jakákoli, lze jim vždy zabránit. Pouze pečlivá hygiena, pravidelné návštěvy u zubaře a hygienisty vám pomohou se zbavit jakýchkoli zubních problémů. Pečovat o sebe znamená být zdravý.



Comments


bottom of page